Monday, July 16, 2007

VE DÖNÜŞ YOLU



6 comments:

Anonymous said...

ne çok yer gezmişsin denizkuş; gerçekten güzel yerler, sen de çok güzel anlatmışsın oraları birkaç fotoğrafla ve kısa yazılarınla, çok özlü ve çok hoş. bu arada tatil de sana çok yaramış, fotoğraflardan belli oluyor.

Anonymous said...

Deniz'ciğim gezdiğin yerlere ait izlenimlerini ne güzel anlatmışsın. Ayrıca fotoğraflar da güzel olmuş. İlerde seni sağlam bir belgeselci olarak görürsem şaşırmayacağım. Ellerine sağlık.

Şahin-CHIP

Deniz Kamcez said...

Blogumu gezdiğiniz ve yorumlarınız için çok teşekkürler. Umarım siz de iyi bir tatil geçiriyorsunuzdur.

Meltem said...

Sahiden de güzel bir tatil geçirmişsin. Zevk aldığın belli yazılarına da yansımış. Bakalım bizim tatilimiz nasıl geçecek haftaya Datça'dayız.

B5 said...

300 mü yoksa ;) Düsünmedim degil..
Baglantisi olmadigini bildigim halde merak ederdim ben de.. Bak ne buldum:

Isparta Adının Kaynağı
Bugünkü Isparta’nın yerinde ya da yakınlarında ilkçağda Baris adlı bir kentin olduğu ve Isparta adının Baris isminden geldiği düşünülmekte idi. Şehir ve civarında yapılan araştırmalarda herhangi bir kent kalıntısı olmadığı tespit edilmiştir. 1948 yılında L. Robert, bulduğu bir yazıtla bu antik kentin Keçiborlu-Kılıç Kasabası yakınında Fari’de olduğunu belirtmiştir. Isparta adının ilkçağdaki kökeni olarak Saporda adı üzerinde durulmaktadır. Polybiosda’ki (V.72) bir metinde “Aynı yılın yazında, Selgelilerce kuşatılan ve zaptedilmek tehlikesiyle karşılaşan Pednelissos’un halkı Seleukos Prensi Akhaios’a ulak gönderip yardım istedi. Bu isteğin hemen kabul edilmesi üzerine Pednalissoslular yardım gelecek umuduyla yüreklendiklerinden, kuşatmaya inatla direnir oldular; Akhaiosda seferin komutanlığına Garyeris’i atayarak, onunla birlikte 6.000 yaya ve 500 atlıyı yardıma gönderdi. Selge’liler bu kuvvetin geldiğini duyunca askerlerinin çoğuyla ‘Basamaklar’ denilen yerdeki geçidi tuttular. Saporda'ya giriş onların denetimindeydi ve tüm geçit verebilecek diğer yerleri geçilmez hale getirmişlerdi” yazmaktadır. Selge güney Pisidia’dadır. Pednelissos’un yeri kesin olarak tespit edilmiş olmamakla birlikte Selge civarındaki kentlerden birisi olduğu düşünülmektedir. Sardes (Salihli)de üstlenen Seleukos Prensi Akhaios bölgeye göndereceği yardım için Eumenia (Çivril), Apameia (Dinar), Isparta, Çandır yolunu kullanmış olmalıdır. Bu durumda “Saportaya giriş onların denetimindeydi” derken sözü edilen geçidin şimdiki Isparta civarında olabileceği ileri sürülmektedir. XIV. yüzyıl Arap kaynaklarında ilin bugün bulunduğu yöre Saparta olarak anılmakta, Isparta adının bu sözcükten geldiği sanılmaktadır.
.......

Sevgiler,

Anonymous said...

Bilgiler icin çok ama çok teşekkür ederim.
Deniz