Monday, March 26, 2007


Magnum Sergisi



Bu hafta Modern Sanat Müzesi'ne gittik. “Magnum Fotoğrafçıları” sergisi vardı. Sergi Türkiye’yi fotoğraflar ile anlatıyordu. Gitmenizi öneririm. Çok değişik tarihlerden fotoğraflar vardı. Mesela İstanbul’un eski fotoğrafları vardı. Aslında hepsi Türkiye’den değildi. Almanya’daki Türk işçilerinin fotoğrafları gibi eski fotoğraflar da vardı. Çoğu siyah beyazdı.
“Magnum Fotoğrafçıları” ekibinde birçok yabancı bulunurken bir Türk fotoğrafçısı olan Ara Güler de vardı. Zaten eski İstanbul fotoğraflarının birçoğu da ona aitti.
İsterseniz küçük bir tur gibi anlatayım. İlk önce binaya girmeden yanındaki siyah bir kulübe dikkatimizi çekti. İçinde bir delik ile birkaç yastıktan başka bir şey yoktu. Kapı kapatıldığında içeriye o küçük delik dışında başka hiçbir yerden ışık girmiyordu. O deliğin karşısındaki duvara bakınca dışarıdaki görüntünün tersine dönmüş hali görünüyordu. Yani bir fotoğraf makinesinin içi gibi bir yerdi. Söylemeyi unuttum. Odanın içi simsiyah idi.

Salonlara girdiğimizde sürekli olan sergiye kısaca baktık. Yeni bir sergi vardı ve geçmişte bazı ünlü ressamların yapmış olduğu otoportrelerini yani kendi resimlerini gördük. Aşağı katta da bahsettiğim fotoğrafları gördük. En beğendiğim fotoğrafçı Robert Capa oldu. Magnum’u kuran kişiymiş aynı zamanda.
Yukardaki fotoğrafı da çok beğendim. Alex Webb'in bir fotoğrafı. Fotoğrafta Yenikapı'daki bir batık geminin halatında sallanan çocuklar var. Güzel ve yorucu bir sergiydi. Gitmenizi öneriyorum.
(Fotoğraf sergi broşüründen.)

Sunday, March 18, 2007

BİR ZAMANLAR ABİM DE KÜÇÜKMÜŞ

Bana çerez diyen abimin ufaklık resimleri...
Bana yastıkla saldırmayacaktın,
işte karizmanın çizildiği an.. ının... ının..
Şaka şaka... Abimi çok severim

Vosvosumuz varken kampa gidermiş. Kedisi ve abim çok mutlu görünüyor Vosvosu ben göremedim, babam onu Vosvos'un arka koltuğunda bulduğunu söylüyor. Sürekli geziyorlarmış

Biraz büyümüş, bayram harçlığı almış galiba... Az gelmiş sanırım

Abim küçükken biraz tombikmiş laf aramızda.
Şimdi saz gibi ince uzun...
En çok da bu resimlerine sinir olur.
Bu arada benden altı yaş büyük...
Yani bu resimlerde ben ortada yokum henüz
Birlikte resimlerimiz de var, komik...
Başka zaman koyarım onları artık