Thursday, October 02, 2008


FOX TV'ye gittik

Merhabalar, umarım tatiliniz iyi geçmiştir. Benimkisi süperdi. Okullar başladı. Haliyle benim de çok çalışmam lazım. Çünkü 8’deyim ve bir sınavım var. Neyse, ben konuma döneyim.

Geçen hafta okulumuzun FOX TV’ye bir gezisi vardı. Ben de katılmıştım. Ve televizyonlardaki haberlerin nasıl yapıldığı gibi şeyler öğrendim. İşte öğrendiğim bazı bilgiler ve terimler:

Spikerlerin nasıl da hep aynı şekilde konuşmaya başladıklarını merak eden varsa merakını gidereyim; Promptır kullanılıyor. Aynı sistem yabancı ülkelerde de kullanılırken bizim haber kanallarında da kullanılıyor. Eğer spiker bir kelimeyi kaçırırsa onlarda olan telsizden otuz kişi konuşmasını düzeltiyormuş. Not: Eğer Kanal D’nin hafta içi akşam haberlerini izliyorsanız bu sistemin olmadığını ya da spikerin telsizinin bozuk olduğunu bundan sonra tahmin ediyorsunuzdur herhalde.


Haberlerin montajlandığını biliyorsunuzdur herhalde. Şayet bilmiyorsanız ben size açıklayayım; Yapıldığı odanın adı Prodüksiyon Odası’ymış. FOX’un merkez binasında vardı. Ama aslında başka stüdyolarında da yapılıyormuş. Merkez binasındaki ufak bir oda. Sadece bir bilgisayar, oturma yeri falan filan vardı. Yanında başka bir oda daha var. Ses kayıt odası, bu odanın her tarafı ise yalıtkan süngerler ile kaplıdır.

Gelelim arşivlere. Herhalde herkes haber kanallarının arşivlere sahip olduğunu biliyordur. Peki, arşivleri nasıl saklıyorlar, eskiden olduğu gibi binlerce dosya şeklinde mi? Hayır. Artık haber kanalları da arşivlerini bilgisayar yoluyla saklıyorlar. Yaklaşık 800 gb’lık hafıza kutularında saklıyorlar! Bu hafızaları bağladıkları bilgisayarlar da ilginç bir özelliğe sahip. Bu bilgisayarlar piyasada olanlardan değil. Bu bilgisayarlar farklı bir model ve bunlar için virüs yok. Daha bulunmamış. Bu yüzden bilgisayarları güvende. Not: Bu hafızaların sadece 350 gb’ı kullanılırmış. Çünkü daha fazlasını makineye bağlamak çok zor oluyormuş.

Gelelim son rötuşların atıldığı odaya. FOX’a özel olan bu odanın adı Reji odası. Aynı odadan Amerika’daki haber kanallarında da bulunuyormuş. Burası FOX’ta o otuz kişinin bağırdığı odaymış. Burada diğer kanalları izleyenler, normal günlük programı izleyenler de olurmuş.

Ve gezimizin en son bölümü; Stüdyo! Bildiğiniz gibi bir stüdyo genellikle bir gökdelenin tepesinde şehir manzarası gören bir yer olur (Özellikle haber stüdyoları). Ben böyle biliyordum. Ama öyle değilmiş. En azından Fox’unkisi. Tam tersine bodrum katında olan stüdyo dekorlarla öyle tepede gibi gözüküyor. Ayrıca bu odanın çok serin tutulması gerekiyor çünkü aletler çok ısınıyormuş. Girdiğimizde dondurucu bir soğuk vardı içeride. İçerisi kablo, kamera, ışıklandırma v.b. ile dolu olan bu yer siyah duvarlar ile kaplı.


Gezi bu kadardı. Güzeldi. Bir sürü yararlı bilgi öğrendim. Sorularınız varsa lütfen sorun....